fbpx

ACE Terminal, Iberdrola en Gasunie werken samen aan waterstofcorridor tussen Spanje en Nederland

22 juni 2023 – Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola wil groene ammoniak naar Nederland exporten en als waterstof aanbieden aan haar Europese klanten. Dit gaan ze doen aan de hand van de faciliteiten van ACE Terminal, een terminal voor de ontvangst en opslag van ammoniak als drager van waterstof, ontwikkelt door HES International, Vopak en Gasunie. Daarnaast wil Iberdrola gebruik gaan maken van het waterstofnetwerk van Gasunie voor het transport van de waterstof naar eindafnemers. Voor het opzetten van deze groene waterstofketen van Spanje naar Nederland hebben de drie bedrijven intentieverklaringen getekend.

Het onderteken van de intentieverklaringen vond plaats in de waterstoffabriek van Iberdrola in Portollano, Spanje. Aanwezig waren onder andere Koning Willem-Alexander, Koning Felipe van Spanje en Minister van Energie en Klimaat Rob Jetten. Ook de drie projectpartners van ACE Terminal waren aanwezig. Walter Moone (President New Energies & LNG Vopak), Cees van Gent (CEO HES International) en Ulco Vermeulen (Raad van Bestuur Gasunie) zijn verheugd dat het Spaanse bedrijf heeft gekozen voor ACE Terminal voor de ontvangst, opslag en distributie van ammoniak als drager van groene waterstof. Samen zetten de bedrijven een grote stap in de totstandkoming van de waterstofketen tussen Nederland en Spanje.

Vergroenen industrie
De industrie vrijmaken van uitstootgassen en koolstoffen is een grote uitdaging waar bedrijven een bijdrage aan moeten leveren. Iberdrola was de eerste onderneming die waterstof produceerde en exporteerde naar haar klanten. Bovendien beschikt het bedrijf over bronnen van hernieuwbare energie om de Nederlandse partners te ondersteunen in de vergroening van de industrie.

Bron: ACE Terminal 
Beeld: ACE Terminal

MEER NIEUWS

  • Oorzaak stankoverlast AVR

Oorzaak stankoverlast AVR

18 September 2023 – Het afvalverwerkingsbedrijf AVR heeft de afgelopen weken helaas veel klachten gehad met betrekking tot stankoverlast. AVR geeft aan dit zeer vervelend ...

  • Save the date fysieke bijeenkomst

Save the date Fysieke Bijeenkomst

31-8-08-2023 – Het is zo ver, op dinsdagavond 31 oktober opent Huntsman haar deuren voor de fysieke bijeenkomst van Burengesprek Botlek Europoort. Gedurende deze avond ...